Nooden Gorgeous Cypress

Nooden Gorgeous Cypress

lempinimi: Korkki, Yty
rotu: haflinger
sukupuoli: ori
säkäkorkeus: 140cm
syntynyt: 26.9.2003 [26.1. 6a]
väri: liinakko
isä: Windy's Colours
emä: VIR MVA Ch Syreeni

Luonne: 
Yty on kova menemään jo ihan näin nuorena. Hirnut kaikuvat varsatallissa ja pienenpieni turpa törröttää aina oven yli, kun sisälle joku astuu. Tallissa Yty on valppaana, mitä nyt välillä pitää pitkäksensä mennä ja ottaa pienet torkut. Sitten ollaan taas valppaana ja odotetaan ulospääsyä. Ulos mennessä Yty pysyttelee kuitenkin melko ujon näköisenä emänsä lautasten vierellä, ihan vain varmuudeksi. Kaikki pelon merkit ja ujous ovat tipotiessään kun tarhaan asti päästään. Yty lähtee heti muiden tammojen ja varsojen luo. Välillä se haastaa riitaa jonkun kanssa ja laukkaa sitten villiä pukkilaukkaa toinen perässään emänsä suojiin. Yty osaa myös ottaa rennosti tarhaillessaan; välillä maataan reporankana tarhan keskellä tai nuokutaan aitaa vasten turpa maassa.
Yty oli koulutuksen alussa hyvinkin vilkas, eikä millään halunnut ymmärtää mistä oli kyse. Harva se päivä satulahuopa alkoikin repsottaa satulan alta ennen aikojaan ja riimunnarut saivat kyytiä Ydyn vetäessä pukkilaukkaa maneesia ympäri talutusharjoituksissa. Erityisesti ratsastajaa Yty kummasteli pitkään ja hartaasti. Aluksi kokeiltiinkin ihan vain vikellysvyöllä ja huovalla paikallaan seisomista. Joskus alkoi kouluttajista jopa tuntumaan siltä, että Yty haluaisi itse olla ennemmin rodeohevonen kuin kuuliainen kilparatsu. Ehkä toinen vaihtoehto onkin kärryajo, etenkin maratonkokeella Yty varmasti loistaisi. Valjaillakin Ytyä harjoitettiin ja paljon nätimmin oripoika kulkikin niiden kanssa kuin satulan. Oletettavasti kisaamme Ydyllä myös valjakkoajossakin, ensin yksin ja sitten luultavimmin hankimme pojalle parin parivaljakkoihin.
Nykyään Yty kulkee jo ihan mukavasti ratsastaessa. Käynnissä vaikeuksia on tuskin ollenkaan. Ydyn ravi on aika epätasaista, mutta muuten ori osaa ravityöskentelyn erinomaisesti; lisätty ravi on liitelevää ja kevyttä, koottu ravi pyöreähköä ja oikein nättiä kaikin puolin. Ydyn laukkavaihde on yhä viitosella, mutta tätä työstetään kaiken aikaa ja edistystäkin on tapahtunut.
Esteitä hypätessä Yty on aika huolimaton pienillä esteillä, isommilla jalat jo nousevat ihan mukavasti. Laukka on todellakin reipasta, eikä hyppytakuita todellakaan ole; Yty voi vetää jarrut pohjaan missä tahansa vaiheessa rataa; ei vain ennen estettä. Kuitenkin kun pitää Ydyn pään ylhäällä ja pohkeet lähellä, ei ongelmia pitäisi tulla. Vaikka Yty onkin melko epävarma estehevoseksi, voi sillä tehdä ties millaisia kaarteita esteille; Yty hoitaa homman kotiin. Itse asiassa mitä vaativampi este on ja mitä 'harvinaisempi' tie, sitä varmemmin ori hyppää. Oli se kuinka outoa tahansa, Yty nauttii haasteista. Vaikka maastossa Yty meneekin "kybällä", sen saa hallittua melkoisen helposti. Esimerkiksi Yty harvemmin pukittaa, ei ainakaan maastossa. Maastoesteistä Yty pitää, etenkin banketeista ja laavuista. Haudatkin menevät viuhahtamalla ohi eikä Yty niistä pahemmin välitä. Sen sijaan jos este on kovin varjoisessa paikassa, saattaa Yty hieman alkaa epäröimään. Se ei myöskään aluksi halunnut hypätä vesiesteitä, mutta nykyään se suhtautuu veteenkin kovin nautiskellen. Uittamisesta Yty pitää, jos vesi ei ole kovin kylmää.

Muuta:  
Re: 90cm, Me: 80cm, Ko: HeB

Sukutaulu:

Nooden Gordous Cypress isä: Windy's Colours ii: Windy Dight
ie: Colours of Rainbow
emä: VIR MVA Ch Syreeni ei: tuntematon ori
ee: tuntematon tamma

Kilpailut:
Alkaa kilpailemaan aikaisintaan 6.11.

Jälkeläiset:
astui 10.1.2004 Sense of Humour N'n

Ruokinta:
2-1½-2
3 siivua heinää
½ (k + m)

Liikunta:
Ma: Vapaata
Ti: Maastossa ratsastusta
Ke: Vapaata
To: Kouluratsastusta
Pe: Esteitä 45min tai irtohypytystä ja juoksutusta 30min
La: Kevyttä kouluratsastusta
Su: Kunnonrakennusta

Lisää kuvia:


Kuvien ©: Cedar Lane Farm
Tekstien ©: Noora K.