Yötön Yö N

Yötön Yö N


©: Noora K. // Yö on kuvassa vasemmalla
Alhaalla lisää kuvia!

sp.: tamma
synt.: 19.10.2002 [19.1. 13a]
väri: tummuu prt ->
säkä: 155cm
rotu: suomenhevonen
i: Kuujärven Komistus
ii: Vir MVA Ch Taikatuulen Ajatus (KTK-III, 70p)
ie: Nopsaneiti (KTK-II, 76p)
e: SR Kreivitär
ei: Multo Suave
ee: Novelli
Yön suku oli niin pitkä, ettei se mahtunut tähän, jatkoa täällä.
Luonne: Yötön Yö on villihkö tamma, joka kyllä keksii kaikkeen keinot.
Tarhassa hän yleensä jahtaa muita ikätovereitaan, joskus erehtyy jopa näykkäisemään jotain varsonutta tammaa takapuolesta, mutta se on sitten menoa. tykkää kiusata muita varsoja, vaikka on näistä nuorin. Hän pystyy juoksemaan ihmeellisen lujaa tarhan ympäri, kukaan ei voita häntä. Laukka- tai raviura on varmastikin edessäpäin. Eihän tuollaista aarretta voi jättää käyttämättä! Edes tammat eivät pysy aina hänen kannoillaan... Johtunee kai osittain siitä, että tammoilla on nälkä xD Tamma rauhoittuukin vain harvoin syömään, mutta silloin se imeekin kunnon hartaudella. Leikkisää meno on muulloinkin kuin juostessa. on hyvä haastamaan riitaa. Pikku kahakoita syntyy totta kai. Joskus nuorukainen käy pitkäkseen emänsä mahan alle ja vetää oikein kunnon tirsat, toisinaan löhöilypaikkana toimii puun alunen. nauttii lumesta, joka satoikin sen syntymän aikoihin maahan. Lumi pöllyää sen kavioista kun se etenee lennokasta ravia aidan vierustaa.
Tallissa on itsepäinen pikku otus. Karsinassa ei millään pysytä paikallaan ja emäkin näyttää joskus kärsivän pienen varsan huudoista. Talliin sisälle taluttaessa tamma lyö yleensä ulko-oven kohdalla kavionsa lattiaan kiinni, eikä suostu liikahtamaankaan. Tähän tepsii kuitenkin pieni kutitus nälkäkuoppaan, jolloin tamma lähtee, ja nopeasti lähteekin, väistämään käytävää pitkin. Kyllä Yöstä tulisi vielä vaikka kouluratsukin! Karsinaan saapuessa näyttää ensin hampaitaan, mutta heti sen jälkeen hyökkää korvat hörössä päin. "Nyt pääsee ulos!!" Tammaa joutuu usein hillitsemään sitomalla vaikka riimunnaruja karsinan ovelle, ennen kuin avaa sen. Kunhan vain ei saa päähänsä hypätä viritysten yli, kuten estehevonen konsanaan xD
Harjan nähdessään suorastaan hullaantuu. Siitä tulee pieni, pukitteleva raketti. Parasta onkin siis aluksi totutusvaiheessa toimia jonkun kaverin kanssa, joka voi tarjota jotain helposti syötävää makupalaa Yölle, kun tämä on kunnolla. Ei tamma varsinaisesti kutia, mutta villiksihän voi heittäytyä huvikseenkin!
Taluttaessa Yötä kannattaa pysytellä sen pään tasalla, sillä useimmiten se potkiskelee taakseen. Tosin vain silloin kun siellä on jotain potkittavaa. Varsa saattaa lähteä yllättäen ryöstämään jos edellä kulkeva on sen mielestä kaukana. Kaukana tarkoittaakin yli metrin päässä. Tammalla on vahva laumavietti. Jos Yötä taluttaa, täytyy varustautua hyvin. Kestävä riimunnaru, hanskat ja voimakkuus auttavat huomattavasti. Varsa saattaa tässäkin vaiheessa lähteä hienoa pohkeenväistöä vängertämään, mutta silloin pitää vain pitää kiinni ja lujaa.
nukkuu harvemmin laitumella, mutta karsinassa olevan varsontakameran mukaan se ei pihtaile sisällä ollessaan. Kummallista on vain se, että heti kun ovi käy, varsa pomppaa ylös ja aloittaa hirnuntakuoron. Tähän yleensä koko talli herää. Yö on siis erittäin persoonallinen pikku hevonen, josta kasvaa varmasti vielä jotain suurta!

Jälkeläiset ja astutukset:
tamma 8.2.2003 Pikku Pirpana (i: Yön Kirous)
tamma 21.2.2003 Ruusunlahden Pumpuli (i: Kuujärven Lentävä Lähtö)
ori 3.3.2003 Velhon Riiviö (i: Ruiskukan Velhon Uni)
ori 18.3.2003 Yöttömän Unen Vihreä Kuu (i: Vedenhengen Vihreä Lähtö)
tamma 17.4.2003 Nooden Yöllinen Lento (i: Kuujärven Lentävä Lähtö)
ori 14.5.2003 Nooden Armon Yö (i:
Armoton Hurmaaja AE)
ori 18.12.2003 Trigonometria N (i:  Kolmio)
ori 18.12.2003 Origo N (i: Kolmio)
-

Kuvia:

Kuvien ©: Noora K. // Kuvissa [viimeiset] näyttää olevan eri värit, mutta harha johtuu valoisuudesta ja karvanlähdöstä ja iästä.