Koivulan Ponnen Eka Tyttö

Koivulan Ponnen Eka Tyttö

Sijoitukset: 
Esteratsastus: 1 [1p. rankingissa]
Kouluratsastus: 2 [4p. rankingissa]
Kenttäratsastus: 1
Näyttelyt: 
Muut: 

Kuvia


©: Käpy

Lempinimi: Töpsy, Eksu, Ekku jne. :)
rotu: suomenhevonen
synt.: 13.2.2002 [13.2. - 16a, 2kk=1a]
säkä: 161,5 cm
väri: rautias, läsi
rek.nro.: SHRt-016
isä: Kihin Hiski
ii: Kihin Lauri
ie: Omena Kaneli
emä: Ponne Laura
ei: Ponsi Poika
ee: Laran Karoliina
ent.om.: Reeta K. // Kaamosmaa

Muuta: Töpsy saapui meille oikeastaan pidemmän sattumaketjun kautta. Hain joskus vuonna 2002 itselleni hoitohevosta. Näin Blackforest Hillissä sitten muutaman suomenhevostamman, joista tämän valistin hoitohevosekseni. Sain hoitaa tammaa melkein koko viime syksyn... aina siihen asti, kunnes Blackforest Hill vähensi toimintansa mukana hevosiaan. Tarjouduin ostamaan Töpsyn, mutta Töpsyn kasvattaja, jonka sattumoisin tunnen IRL-elämässänikin, halusi tamman takaisin. Hänellä ei kuitenkaan ollut aikaa tammalle, joten kun kysyin, saisinko ostaa Töpsyn, suostui Reeta sen minulle myymään. Päättäväisyys tuotti tulosta ja nyt entisen hoitsuni, nykyisen hevoseni, kanssa vietämme yhteisiä päiviä tallillani. Töpsystä tulee siis siitostamma, kunhan löydän jonkun hienon oriin sille.
Myös kisoja olemme kiertäneet menestyksellä ja vähemmällä menestyksellä. Ensimmäiset kisamme kisasimme kotitallilla, Blackforestissa, josta saimme 40-60cm luokasta kokemusta yhteiselle taipaleellemme. Tällöin olimme jo puolen välin paremmalla puolella. Olisiko yhteinen elämä voinut paremmin alkaa?
Ko: HeA, Re: 100cm, Me: 90cm

Luonne: Hoitaessa Töpsy on rauhallinen, ei pure eikä potki. Se ei tekisi
pahaa kärpäsellekään ;] Harjatessa se vain nuokkuu, eikä paljon ympärillä
olevista asioista välitä, paitsi jos jossain sattuu rämähtämään, niin neitihän
hyppää ilmaan kuin ammuttu tykinkuula. Muuten on todella rauhallinen, mutta
pamahduksia ja muita äkillisiä ääniä on kyllä aivan pakko pelätä, joskus myös ihan hoitajankin
ärsytykseksi vaan. :) Töpsy antaa harjata itsensä muuten hyvin, paitsi mahan alta harjattaessa saattaa häntä huiskahtaa varoitukseksi: "Äläkä kutita enää!" Päätä harjatessa Töpsyn kukoistava varsamaisuus pääsee kukoistamaan. Yleensä tamma työntää päänsä hoitajan syliin ja alkaa miltei torkkumaan siinä. Silmät ainakin ummistuvat ja pää painuu pikkuhiljaa alemmas ja alemmas. Pidemmän päälle tämä toki vahvistaa ihmisten käsilihaksia, mutta kai tamma voisi nukkua vaikka omassa karsinassaankin? Kaviot Töpsy nostaa pelkästä "nosta" - sanasta ja pienestä tönäisystä jalan lliittymäkohtaan, ja pitää
niitä ylhäällä niin kauan kuin pitääkin. Töpsy ei paina jalkaansa pahemmin maahan ellei väsymys iske liian lujasti...
Jos harjakori on karsinassa, alkaa Töpsy heti syödä siitä tamineita
ja kaataa korin, eihän sille mitään voi kun tamma on vielä niin leikkisä.. Tällöin kannattaakin käydä äkkiä ottamassa pakki pois, sillä jos se pahemmin rysähtää päästäen hui-hirvitys-äänen, saattaa tamma liidellä jo jossain Kiinan puolella...
Kengittäessä Töpsy seisoo mahdollisimman rauhallisesti, tai no, mitä nyt joskus
tekee mieli näykätä leikkisästi kengittäjää takapuolesta... Eläinlääkäriäkään Töpsy ei pahemmin pelkää, ellei se tiedä rokotuksen olevan tulossa. Neulan nähdessään Töpsy muuttuu hysteerisesti vapisevaksi tomukasaksi, joka on valmis hajoamaan ties mihinkin suuntaan jos eläinlääkäri vielä lähestyy... Matolääkkeestä Töpsy ei pidä, ei sitten yhtään. Tamman ilmekin muuttuu inhoavaksi ja se ikään kuin irvistää madottajalle. Edes väkirehun mukana matolääkettä ei saa, tämän vuoksi se on tursotettava tuubista suoraan suuhun.

Ratsastaessa Töpsy on kohtuullisen reipas. Töpsy on erittäin herkkä pohkeille, sillä jos sitä jää pitkäksi aikaa puristamaan tai potkimaan
niin sehän ei sitten tahdo liikkua millään. Eipä sillä, että Töpsyä kenenkään tarvitsisi liiaksi hoputtaa... Töpsyn käynti on rentoa ja mukavaa istua. Ravi on aika ilmavaa,
joten siinä on hieman kokemattomammille ratsastajille hankalahkoa istua alas. Laukan hän 
nostaa todella pienistä avuista. Töpsyn laukka on todella pehmeää ja hiukan keinuvaa. Temponvaihtelut ovat tammalle jokapäiväistä hupia, askellajista toiseen se siirtyy ihan huomaamatta. Laukatkin tamma vaihtaa kuin vettä vaan ja jopa pysähdyksestä voi laukan nostaa onnistuneesti. Suusta Töpsy on todella herkkä, sen saa pysäytetty vaikka laukasta kuin seinään
pelkällä pidätteellä ja istunnan tiivistämisellä. Kääntymiseenkään ei tarvita paljoa enempää kuin ajatus.
Esteet se hyppää ihan täysillä. Pudotuksiakin sattuu harvoin, sillä Töpsy yrittää aina hypätä mahdollisimman ilmavasti, ja onnistuukin normaalisti siinä. Kieltoja ei tamma myöskään harrasta. Maastoesteetkin neidillä sujuvat, joskin aikamoisella vauhdilla. 
Rataesteissä Töpsy on melko vauhdikas, ja tarvitseekin rauhallisesti istuvan ratsastajan. Kannuksia ei Töpsyllä saa käyttää; jos sitä vahingossakaan tökkää vähänkin liian lujaa, saattaa tamma lähteä aika vauhdilla kentältä. Kyllä Töpsyn toki saa hidastamaankin, esimerkiksi tekemällä voltteja ja ympyröitä (joka ei kyllä estekilpailuissa ole suositeltavaa ;)) tai istumalla tiiviisti alas ja pidättämällä vähän. Tamma hyppää mielellään ilmavasti pienetkin esteet, 60cm radalla pompitaan monen kymmenen sentin turvavälillä. Tämä aiheuttaa hienoiset rasitukset etujaloissa. Tämän vuoksi Töpsyllä hypätään enintään kerran viikossa, mieluummin mennään puomeja ihan rauhassa, kuin hypitään aina metrin esteratoja. Ilmavat hypyt johtavat myös hieman hitaampiin aikoihin, tosin eipä tämä vika pahemmin näy rata-ajoissa kun Töpsyllä voi tehdä tiukkojakin kaarroksia, joista kaikki eivät pudottamatta selviytyisi. Töpsyllä ei oltu pahemmin kisattu ennen kuin se muutti meille, joten kisaura jää vähän normaalia lyhyemmiksi ja kunnon näyttöjä kisaradoilta ei vielä ole.
Kouluratsastuksessa Töpsy loistaa upeine laukkoineen ja tahdikkaine askelineen. Koulussa Töpsy on mukavan kuuliainen ja osaava. Tamma sopisi mainiosti vaikka melko kokemattomallekin ratsastajalle ensiratsuksi, ainakin jos tarkoitus olisi tähdätä korkealle helpoissa koululuokissa. Töpsyn liikkeet ovat hienot ja se kuuntelee mainiosti. Tamma osaa myös tehdä todellakin pyöreän voltin ja laukkaa hyvin kymmenen metsin voltillakin. Takaosakäännöksetkin sujuvat mukavasti, toisinaan Töpsy melkein peruuttaa käännöksessä, jolloin pohje on pidettävä kiinni ja ohjilla tehdään vain puolipidätteitä.
Maastoesteillä Töpsy tykkää laukata kovaa. Onnettomuuksia ei onneksi ole vielä yhtäkään sattunut, onneksi. Toki tamman saa kuulolle helposti, mutta etenkin pituusesteille ja sarjoille Töpsy ottaa kunnon vauhdin. Vettä tamma ei pahemmin kammoa, mitä nyt kevään lumesta sulaneet rapakot on nuuhkittava aina kunnolla: ties millainen syvänmerenhauta niihinkin kätkeytyy!

Luonteen 'rungon' suunnitellut ~hepopöpi~

Viikko-ohjelma [suunnitellut "Esteratsastaja"]:
Maanantaisin: Pitkä maastolenkki. (Miel. kiipeilyä yms lihaksia vahvistavaa..)
Tiistaisin: Kunnon koulutreeni. (Taivuttelua, pohkeenväistöä yms irrottavaa.)
Keskiviikkoisin: Laukkatreeniä. (Laukan vaihtoja, paljon rytmikästä REIPASTA laukkaa, sekä laukassa tempon muutoksia.. ja lisänä esim. pieniä esteitä.)
Torstaisin: Rennosti puomeja, että nostelee jalkoja kunnolla.
Perjantaisin: Alkukäynnit maastossa. Koulua. Eteen- alas ratsastusta.
Lauantaisin: Kunnon estevalmennus 
Sunnuntaisin: Kävelyä.

Kisat:
Kallen talli Oy:n kenttäkisat; lk2. ko he B/me 90 cm/re 100 cm, 5. [5/17], sijoilla 15/6/2
Pokulan tallin KERJ-kisat; luokassa 2. ko he B/me 90 cm/re 100 cm, 12/13
Tähtitomussa KRJ; luokka VaA,
2. [2/13]
Koivun kajo KRJ; luokka HeA suokeille,
2. [2/19]
Siittola Nitroakk KRJ; luokka Intermediaire I, 7/15
ERJ, 80-90cm, 4/20
21.3. Hurrigansissa, luokka 100-120cm, 7/20
13.4. Käpykukka, 80-90cm, 13/20
Stonemouth KERJ, ko heC/me 80cm/re 90cm, 8/20, 9/4/11 = 12/17/10 = 39

Arvosteluja:
"tämä on oikein symppiksen oloinen tamma :) luonne oli oikein mahtava ja kivasti kirjoitettu. sivuilla oli kaikki tarpeellinen. Suku oli aika lyhyt ;) itse hevonen oli ihan kivan näköinen, tosin hiukan takakorkealta vaikutti muutamassa kuvassa. pääkuva oli suloinen :) kisattukin oli vähän ja niin edespäin. sivut olivat kivat, tosin ehkä tuo valkeus vähän häikäisi. mutta kokonaisuudessaan oikein kiva."
arvostelija: //cimorena [1.3.2003]

Astutukset ja varsat:
o. Nooden Eka Pahis, 8.3.2003 &
t. Nooden Paheellinen Tyttö, 8.3.2003 (i: Ruiskukan Pikku Paholainen)

Kuvia:

 

Kuvien ©: Käpy
Teksti: Noora