Tuiskauksen Kiltti Tyttö

Tuiskauksen Kiltti Tyttö

Sijoituksia: 
Näyttelyissä: 
Koulukisoissa: 1
Estekisoissa: 2 [1p. rankingissa]
Kenttäkisoissa: 

Kuvagalleria // Tiedot // Sukutaulu


©: Noora K. - Alhaalla lisää kuvia!

lempinimet: Tintti, Kilde, Kiti
rotu: suomenhevonen
sukupuoli: tamma
rek.nro.: SHRt-023
synt.: 19.10.2002 [19.1. - 17a]
väri: punarautias, tähti, vej sukka, oej valk. ruununraja
säkä: kasvaa :)
ent.om.: Avain
om.: Noora // Nooden talli
Noora osti hänet 26.10. noin kello 19.
Luonne: Tintti on reipas tamma, joka hilluu ympäri tarhaa huimaavaa vauhtia. Tarhassa hänellä on todellakin vauhti päällä. Useammin kuin kerran hän on törmännyt aitaan, kun vauhtia ei ole saatu pysäytettyä. Hokit hyödyttäisivät, mutta eihän noin nuorta tammaa voi vielä kengittää... Toivokaamme, että hän tulee järkiinsä ja jarruttaa ajoissa tai kääntyy pois. Kuten kuvistakin huomaa, ei sitä malteta seistä paikoillaan edes kahta sekuntia. Hitain vauhti onkin reipas käynti. Kameraa Tintti pelkää myös ja oli työn ja tuskan takana saada hänet kuvaan. Vaikka luonnollistahan se on, kun ei ole aiemmin kameraa nähnyt... Tintti on muille varsoille ja aikuisemmillekin hevosille kiltti ja melko alistuvainen. Sehän on oikeastaan vain hyvä. koulutus käy helpommin. Tarhaan vietäessä hän kuitenkin yrittää vedättää kiitolaukkaa portille. Toisinaan Perhosen jäädessä liian kauas, hän pysähtyy ja hirnahtaa. Silloin hän on jopa hallittavissa! Tarhassa ensimmäisenä Tintti tutkii muut hevoset; nuuhkii, pyörii ja hyörii niiden ympärillä varmistuakseen niiden aitoudesta ;) Seuraavaksi aidat saavat kyytiä. Yleensä taka-aita ensimmäiseksi. Siellä sitä juostaan aidan viertä ja hirnutaan valittavalla äänellä. Sen jälkeen Tintti ottaa pari spurttia keskelle aitausta, jonka jälkeen täysi vauhti päällä kierretään laidat ainakin kahdesti. Sen jälkeen Tintille jääkin paljon vapaa-aikaa löhöillä ja riehua. Ja siltä väliltä. Aina kun sataa lunta, ollaan sitä ihan vauhkoina. "Mitä tämä on?" Tarhasta haettaessa Tintti on täysin mahdoton. Aluksi sitä esitetään tottelevaista ja kilttiä ravaamalla hirnuen portille, mutta heti kun hakija on päässyt tarhan sisälle, ollaan sitä jo kaukana poissa. Mieluisin suunta on tietysti ori-tarha tie. Siellähän tamma ei ole käynyt. Ainakaan kovin usein. Harvemmin se kuitenkaan pääsee livahtamaan ulos, onneksi...
Taluttaessa Tintti hyppii ja pomppii, mutta useimmiten pysyy hallinnassa. Pientä sivuttaisliikettä aina syntyy, muttei se ole hengenvaarallista. Se puolestaan on, jos tamma saa nykäistyä itsensä irti. Onhan tallille johtava tie, orit ja varomattomat ihmiset. Ja kaikkea muutakin... Yleensä taluttaessa kannattaakin tuoda tammaa juuri hänen takanaan ja pitää vaikka porkkanoita käsillä.  Ja kaikkihan muistavat kuitenkin pitää kiinni...! Tintti menee karsinaan ihan suosiolla jos vain ihminen on päättäväinen. Riimu siltä otetaan pois vasta kun pää on oveen päin ja karsinan ovi melkein kiinni. Tammaa voi vielä kyhnyttää kaulalle, siitä se pitää...
Karsinassa Tintti on rauhallinen: ei kai halua satuttaa itseään. Siellä se yleensä hirnuu terveisiä muille hevosille ja nukkuu. Toisinaan se kyttää ruokakuppia, joka voi vaikka käydä kimppuun! No, ruoka-aikoina sitä kuitenkin tungetaan ilman pelon häivää emän ohi tarkistamaan ruokatilanteen. Ruokailun jälkeen Tintti ei jaksa liikahtaakaan, se on syönyt liian paljon. Kuuluu vain 'tumpsis' ja tamma makaa kuivikkeilla oikoisenaan. Siellä sitä turvassa maataan tuhisten ja nukkuen. Mahdottoman suloista!
Hoitaessa ja koulutuksessa Tintti näyttää saaneen isänsä ja emänsä parhaat piirteet: se on tottelevainen ja älykäs. Tamma älyää varsin nopeasti mistä on kyse. Se oppi esimerkiksi riimun käytön heti, taluttamisessa on vielä skarppaamisen varaa. Juoksutusta on kokeiltu ihan vähän kapsonilla ja se on mennyt ihan hyvin. Tintin askeleet ovat matkaa voittavat, pitkät ja tasaiset. Käynti on toisinaan kiireistä, mutta pitkää. Jalkojen jousto on hyvä. Ravissa tamma saattaa jännittää jalkojaan ja siitä tulee hieman töksähtelevää. Koitamme paraikaa parantaa ravin rytmiä puomeilla. Laukka on pitkää ja tasaista mutta pyöreää. Tamma osaa jo valita laukasta kannattavamman, oikean laukan. Kokonaisuutena Tintti on hyvin tasapainoinen ja kaunis.
Tintti on hyvin utelias uusien tuttavuuksien suhteen. Ensin se katselee kauempaa, lopulta kävelee hitaasti, empien uuden ihmisen/asian luo ja nuuhkii ympäriinsä. Sitten on makukoe. Yleensä maistettava ei pidä tästä kohdasta, mutta onneksi ihminen ei maistukaan mitenkään kutkuttavan hyvälle. Täten tutustuminen on melkein tehty. Enää yksi: puskeminen. Tamma kokeilee asian kestävyyttä ja kyhnyttää päätään esim. uuteen roskikseen. Toisinaan kohde kaatuu jolloin tulee tuttu hepuli. Tästä kyhnytyksestä yritämmekin päästä pois. Varsinkin kun se osoittautuu ihmiseen kohdistuvaksi. Älykäs tämä tamma kuitenkin on, siitä ei ole epäilystäkään! Ja eiköhän se laitumen aitakin pian aukene...
Ko: HeA, Re: 110cm, Me: 100cm

^ylös^
Suku:
isä:
Kuujärven Kunnon Jätkä [kuollut!]
ii: Liinun Pikkupeikko
ie: RHS Suomineito
iii: Ch Aurinkorannan Aamurusko
iie: Nomparelli
iei: Ch Ruskomäen Loisto Aika
iee: R.R.Kesä-Muisto
ieii: Aika Kaheli
ieie: Aamuloisto
ieei: Vadelma
ieee:


emä: Kuujärven Perhonen
ei: ee: M.L. Juhlan Toive [kuollut, osoite ei käytössä?]
eii: eie: eiii: Harmaanaaman Kullervo
eiie: Harmaanaaman Hilu-Aaroni
eiei: Väkerö
eiee:
Viihteen Sireeni
Suvussa vain linkilliset hevoset!

Arvosteluja:

"Uuh. Mina pidan vihreasta ja sita on (oli) selkeasti talla sivulla ;) Ihana tuo ensimmainen kuva, ei niin tavallinen kuva heposesta :) Luonnetta on todella paljon ja se on mukavasti viela todenmukainenkin. Sukua on todella paljon, erittain suuri plussa. Sukutaulun voisi ehka laittaa taulukkoon, olisi helpompi lukea? :) Rotu- seka sukupuolileima on kunnossa. Kunnon rakenne kuvaa ei ihan ole, mutta nayttaa rakenne olevan suhteellisen hyva. Tammalla kaunis paa :)"
by: mirzu 23.11.2002

"Tiedot
Kaikki on kivasti esillä, mutta voisivat olla selkeemminkin. Esim hieman väliä tekstien välissä ja paksunnettua vähän jne..
Luonne on pitkä, ja toisinaan vähän tylsä. Joissain kohdissa saattaa olla hieman ristiriitaisuuksia mutta ei pahasti. Luonteessa puhutaan varsasta mutta eikö hepo ole jo vanhempi?
Suku
Sukutaulu voisi olla paremmin nähtävillä. Tai siis sukutaulun muodossa. Muuten venhemmissa ei ole moitittavaa.Upeart vanhemmat!
kisat&jälkeläiset
Kisat on kivastyi nähtävillä, mutta päivämäärä voisi vielä näkyä. Astutukset on näkyvillä, mutta hevosen nimi ja nykyinen sivu voisi olla vielä siinä.
Rakenne
kaunis polle. Hieman lihakseton takapaa muuten upia. Kaulan liittymä hyvä samoin myös sopusuhtaisuus. Jalkojen asento on hyvä. ja etupään lihaksisto parempoi takaosaan verrattuna."
by: TaLLikärPäneN 23.3.2003

Kisat:
Kallen talli Oy:n kenttäkisat; lk2. ko he B/me 90 cm/re 100 cm, 11/17, sijoilla 2/13/14.
Pokulan tallin KERJ-kisat; luokassa 2. ko he B/me 90 cm/re 100 cm, 9/13
Tähtitomu KRJ; luokka HeB:1, 9/18
Koivun kajo KRJ; luokka HeA suokeille, 7/19
Savukosken kartano ERJ; luokka 100-120cm, 4/30
Kilpatalli Neilikka harjoituskisat; 60cm, 27/28
Lumitähti estekisat, luokka 6.; 12/16
WY ERJ; luokka 100cm, 12/13
Solero ERJ; luokka 90-100cm, 16/40
Pohjoistuuli KRJ; Helppo A, ei tuloksia
Hunajaturpa maastonopeus; luokka 1,5km, 4/19
Moonfight KERJ; luokka ko he B/me 100 cm/re 100 cm, 12/7/11 -> 6/25 [45p.]
Moonfight KRJ; Helppo A; 17/25
Hurrigans-stable ERJ; luokka 100-120cm; 1/20
Oriasema Orion ERJ; luokka 100-110cm; ei tuloksia
Proowans KRJ; Kür:HeA; 20/40
Tinkertalli ERJ; luokka 90-100cm; 12/30
Käpykukka ERJ; 80-90cm, 7/20

21.3. Hurrigansissa, luokka 100-120cm, 1/20
7.4. Tinkertalli, 90-100cm, 12/30
13.4. Käpykukka, 80-90cm, 7/20
Cullamore, KERJ, -
Synkmetsän talli, KERJ, -
Moonfight, KRJ, 17/25
Huvikumpu, 100-110cm, 20/25
Stonemouth KERJ, ko heC/me 80cm/re 90cm, 13/20, 17/3/18 = 4/18/3 = 25

^ylös^

Astutukset ja varsat:
28.2.2003 t. Nooden Uudelleen Syntynyt (i: Fine´s Syntynyt Voittamaan (om. Tintti))
ori  M.K. Aihe, varsa meni maksa'lle, varsasta ori Nooden Aiheellinen
ori C.A Äidin Pikku Poika, varsan sp. ori ja synt. aika 1.6.2003, varsa meni kukalle

Lisää kuvia:

Kaikkien kuvien ©: Noora K. 2002 // Kuvissa oikeasti sh-tamma Oulusta
Taustan ©: RTV