Magic Hour N

Magic Hour N

3 pistettä VVJ:n rankingissa.

lempinimi: Niisku
rotu: haflinger
sukupuoli: tamma
säkäkorkeus: 136cm
syntynyt: 5.12.2003 [5.1. 3a]
väri: liinakko, katkopiirto, sk joka jalassa
isä: VIR MVA Ch Magic Wind
emä: VIR MVA Ch Syreeni

Luonne: 
Hoitaessa Niisku on kiva ja rauhallinen, mutta joskus se saattaa yrittää näykkäistä siksi että se esimerkiksi haistaa jotakin, kuten piilotettuja nameja hoitajaparan takin taskuissa. Muuten Niisku on oikein kiltti ja rauhallinen tamma. Sitä on kiva harjata niin ulkona kuin sisälläkin. Se ei lähde karsinasta ulos vaikka ovi olisi auki, tosin tähän ei kannata luottaa jos lähtee yhtään kauemmaksi, sillä poikkeushan vahvistaa säännön... Yleensä tamma on mukana kaikessa mitä hoitaja tekee ja tiirailee karsinan oven yli aina ja kaikkea, mitä tapahtuu.
Niisku ei koskaan potki ketään, enintään varoittavasti nostaa jalkaansa. Niisku rakastaa kaikkea hyvää mitä hoitaja vain keksii ja se onkin helppo pitää hyvällä päällä rapsuttelemalla ja muuten hellimällä. Eniten Niisku tykkää kun sitä rapsuttaa sään kohdalta. Kun Niiskua harjaa, ei tamma oikein hirveästi tykkää, jos sitä harjaa kovin kovalla harjalla. Niisku on aika herkkä kutiamaan erityisesti alavatsastaan. Onneksi Niisku ei kuitenkaan arista päätään. Jos Niiskua pesee, pitää sillä olla aika lämpöistä vettä, sillä kukapa tykkää kylmästäkään vedestä. Niisku saattaa myös alkaa nostelemaan turhaan jalkojaan, jos vesi on turhan viileää tamman herkälle hipiälle. Jos Niiskua harjaa ja käytävällä on ori, saattaa tamma vinkaista ja alkaa uhitella muka kiinnostuneena. Niisku ei pahemmin pidä oreista ja miesparat saavatkin kyytiä, jos tammalla ei satu olemaan kiima. Kerran Niisku pääsi pihalla reuhtomalla itsensä irti ja onnetonta Huumaa oltiin viemässä laitumelle. Tamma viiletti hetkessä orin luo ja ohi, teki hienon liukupysähdyksen ja kääntyi näppärästi oria vastaan. Huuma oli jo pysähtynyt kun Niisku alkoi korvat luimussa lähestymään. Onneksi Huuman taluttaja ehti pois alta kun Huuma lähti viilettämään laitumen viertä (umpikujaan tosin) hurjistunut Niisku perässään. Lopulta Niisku saatiin kiinni ja Huuma samoin. Toivottavasti ei orille jäänyt traumoja tammoista... Joskus Niisku saattaa hypätä sivulle kun se pelästyy jotain outoa asiaa, kuten vaikka traktoria. Niisku saattaa heittäytyä hysteeriseksi, jos vaikka sen makuun turhan kiiltävä auto tulee vastaan. Ilmeisesti konepellin heijastusvoima pelottaa Niiskua, eipä tamma paremmin likaisistakaan autoista pidä...

Ratsastaessa Niisku saattaa olla aika vallaton. Se haluaisi tehdä mitä vain kun sillä ratsastaa, mutta maastossa se on aivan kuin eri hevonen. Niisku on siellä todella vireä, mutta se ei ikinä lähde käsistä. Sillä on ihana mennä ilman satulaa kun sillä on niin pehmeät liikkeet. Niiskukin tykkää kun sillä mennään ilman satulaa. Joskus se saattaa silti pukitella koska se on niin innoissaan, mutta harvoinpa se siitä isompaa numeroa tekee. Niiskulla voi käydä raviradalla jos se on villinä, ainakin saa juosta turhan energiansa pois. Myös "irtoharjoittelu" radalla on hyvä keino liikuttaa Niiskua ja ratsastaa samalla joku yhtä nopea hevonen myös. Ratsastaa toisella Niiskun vieressä niin, että Niisku on irti, mutta tuntee vetovoimaa toiseen hevoseen. Sitten laukataan vähän jaksoittain, muttei liian kovaa, niin Niiskukin pysyy mukana. Niiskulla ei saa käyttää raippaa koska se on aika herkkä ja saattaa pelätä pidempiä kouluraippoja. Niiskulta vauhtia löytyy muutenkin ihan riittämiin, eikä sitä taatusti tarvita enää lisää! 
Kun maneesin katolta tippuu lunta, saattaa tamma lähteä viemään. Myös yllättävää oven aukaisua saattaa tamma muka pakoon lähteä, mutta minnepä maneesissa lopulta pääsee. Ei varmastikaan kovin pitkälle pois. Niisku on kyllä muuten ihan kiva ratsastaa. Joskus tai kyllä aika harvoin Niisku alkaa näyttelemään muka oria ja pöyhistelee ja tekee laajoja liikkeitä kaula kaarella. Ei tietenkään sillä, etteikö Niisku liikkuisi muutenkin ratsastettuna kauniisti ja näyttävästi, mutta joskus on oikein erityinen päivä, jolloin Niiskulla on halua näyttää parhaalta...
Niiskun askellajit ovat laajat ja oikein nätin irtonaiset. Kehumasta päästyäni lisättäköön vielä, että Niisku on kohtuullisen mukava ratsastaa peräänantoon ja se taipuu yllättävän hyvin pienilläkin volteilla. Vaikka vauhtia onkin vähän turhan paljon, voi Niiskulla tehdä melko nätin kymmenen metrin voltinkin. Niisku on aika koulupainotteinen ehkä, vaikka se hyppääkin upeasti. Niisku on kuitenkin parhaimmillaan juuri kouluratsastuksessa, myös valjakkoajon koulukokeessa on helppo loistaa tämän tamman kanssa. Tamman käynti on reipasta, mutta se osaa kulkea myös laiskahkosti, jos sille päälle sattuu. Ravi onkin ihan eri asia. Tämäkin askellaji on upean pehmeä ja tasainen, mutta laiskuudesta ei ole jälkeäkään. Niisku ponnistaa lujaa eteenpäin ja käyttää myös takaosaansa. Ylöspäin liike myös nousee, mutta sitä ei pahemmin selässä huomaa. Tamman laukka on vauhdikasta, mutta toimivaa. Pienen kokonsa ansiosta Niisku on näppärä kääntymään milloin tahansa ja minne tahansa. Saattaa jopa tuntua oudolta ratsastaa näinkin herkkää ja vauhdikasta hevosta, joka silti mutkittelee lähes miten päin vain. Peruuttaminen ei olekaan Niiskun vahvin laji. Kyllä sekin menee, mutta peruutusaskelia tulee usein joko liian paljon tai koko peruutus lähtee lipsumaan linjalta... 
Esteitä hypätessä tärkeintä Niiskun kanssa on pitää linja alusta loppuun asti selvänä ja suorana. Tamma hämmentyy helposti, jos se ohjataan väärässä kulmassa esteelle, etenkin jos este on yli 70 cm. Tässä tamma saattaa tehdä harvinaisen tempun, nimittäin livahtaa ohi niin että turpa hipoo toista tolppaa. Tämän jälkeen Niisku ei kovin helposti mene esteen yli, joten estekilpailuissa ja kotonakin tärkeää on heti aluksi tehdä selväksi mikä este on hyppyvuorossa seuraavaksi ja antaa Niiskulle mahdollisuus onnistuneeseen hyppyyn. Muuten Niiskulla on kyllä sataprosenttinen hyppytyyli, mutta joskus vaikeammilla esteillä, ja myös pidemmillä, saattaa se tehdä sen nimenomaisen virheen, että yrittää kahmia liikaa tilaa mahalleen, jolloin etujalat ojentuvat liikaa eteen ja etukaviot kopsahtavat helposti puomiin. Ehkä se johtuu Niiskun kovasta vauhdista ja liiasta yrittämisestä... Kukapa sen tietää.


Lastatessa Niisku on joskus hankala. Sitä ei voi kuljettaa kunnolla kopissa vaan sitä pitäisi aina pyrkiä kuljettamaan rekassa koska sillä on laitakammo. Tammaparka sai pienen kammon traileriin ollessaan kisamatkalla. Juutuimme tunniksi ruuhkaan ja Niisku alkoi olla levoton jatkuvasta autojen pörinästä. Tamma yritti reuhtoa itsensä irti, mutta onneksi saimme auton parkkiin ja tamman ulos, ennen kuin se satutti itsensä. Onneksi matka saatiin päätökseen, kun otimme väliseinän pois. Sentään tamma meni takaisin sisälle... Yleisesti ottaen tamma alkaa jo toipumaan säikähdyksestä ja onkin mennyt ruoan perässä traileriin ilman mitään ongelmia. Siellä pysyminen onkin sitten ihan eri juttu... Ulos lastaus käy kyllä vauhdilla, mutta mieluiten Niisku puretaan ensimmäisenä, sillä jos kopissa on joku, ei vauhti ehkä ole niin päätä huimaava.

Kilpailuissa Niisku on kuin kotonaan, paitsi että se hirnuu toisille hevosille terveisiään kovaan ääneen. Se ei pelkää yleensä mitään kisa-alueilla ja hyvä niin. Tamma voi ruveta syömään kukkakoristeita, joten lämmittelyissä ne kannattaa kiertää aika kaukaa kun kävelee pitkillä ohjilla. Niisku tykkää kun sille taputetaan ja se alkaa esittämään sitten muille poneille ja ihmisillekin. Tanssahteleminen palkintojen jaossa on tämän tamman tapa saada katseita.

Laitumella Niisku on villin oloinen. Kun sitä vie ulos se kannattaa taluttaa ihan tarhan porteille asti ketjun kanssa, sillä tammalla on yleensä aikamoinen kiire päästä muiden sekaan ja kenties ensimmäisenä heinäapajille. Se tykkää leikkiä muiden hevosten kanssa. Se ei haasta riitaa kovinkaan usein, mutta kun sillä on kiima niin se on aika äksy muille tammoille, joten se kannattaa laittaa ihan omaan tarhaan purkamaan orikaipaustaan. Ainakin Niiskusta huomaa selvästi kun sillä on kiima, oli sitten lähellä itse ori tai tamma. Kun Niisku on laitumella niin sinne ei kannata mennä koska se saattaa namien toivossa tulla lujaakin päin ja tietenkin vetää koko muun lauman peräänsä.
Ko: HeB, Re: 90cm, Me: 80cm

Muuta: Koulutus aloitetaan 5.1.2004

Sukutaulu:

Magic Hour N isä: VIR MVA Ch Magic Wind ii: Game Over
ie: Rose'n'Girl
emä: VIR MVA Ch Syreeni ei: tuntematon ori
ee: tuntematon tamma

Kilpailut:
20.1.2004 Vuelo Lipizzar, VVJ, 3/13
24.1.2004 Vadelmavene, VVJ, noviisien poniparivaljakko, 10/15 [15+9+3=27]
16.2. Kilpatalli Nectar, VVJ, avoin poniparivaljakko, 1/5
7.3. Nooden talli, 60cm, 19/22
7.3. Nooden talli, 90cm, 17/21
8.3. Nooden talli, HeC, 15/22
13.2. Laitakujan KK, VVJ, 5/8
16.2. Kilpatalli Nectar, VVJ, avoin poniparivaljakko, 1/5

Jälkeläiset:
17.1. ori Sisyfos N (i: Utopian Dream)
31.2. ori Nooden Dusk (i: Fiaryn Rambo)
8.4. tamma Time of Dawn N & ori Day of Doom N (i:
Upi's Dawn)
24.7. Magic Ride (i: One Of the Lost Ones)


Ruokinta:
1½-1½-1½
2 siivua heinää
1 (k + m)

Liikunta:
Ma: Vapaata
Ti: Tasaisella ratsastusta
Ke: Juoksutusta 20min
To: Irtohypytystä ½h, esteitä muuten 30min
Pe: Uittoa ja kouluratsastusta 2h
La: Vapaata
Su: Kevyttä maastoilua ja kunnonrakennusta

Lisää kuvia:


Kuvien ©: Cedar Lane Farm // Kuvissa oikeasti haflinger-tamma Almendra
Tekstien ©: Noora K.