Smock

Smock's Happy Pity

2x LKV1, 1x LKV2, 3x Kuma

Sijoituksia: 
Näyttelyissä: 3
Koulukisoissa: 2 [1p. rankingissa]
Estekisoissa: 
Kenttäkisoissa: 1

Kuvagalleria // Tiedot // Suku // Jälkeläiset // Kilpailut // Arvostelut


©: CedarLane Farm // Kuvissa oikeasti haflinger-tamma Legendary

Kutsumanimi: Heiska
Rotu: Haflinger
Sukupuoli: Tamma
Syntymäaika: 11.3.2002 Suomi [1
1.2. - 1
4a]
Säkä: 146cm
Väri: Liinahtava punarautias, piirto
Merkit: Piirto
Koulutus: Re: 90cm [kapasit.] Ko: HeB
Painotus: -
Isä: Legendary Flame
ii: Legendary Storm
ie: The Valley of Sunrise
iei: Son of Sun
Emä: Bastie Pixic
ei: Baptieste Bion
ee: Pierogi
Hoitaja: Ellusca // Päiväkirja

Luonne: Heiska on vikkelä ja oikein ovela tamma. Hän on oikein hellyttävä ja tahtoo aina kaiken huomion itselleen. Karsinasta karkaa helposti, jos ei pidä riimua päässä harjatessa. Heiska tarvitsee paljon hermoja omaavan hoitajan, jota ei tämän temput suututa.
Heiska on
karsinassa rauhallinen käsiteltävä. Aamulla tallista kuuluu iloinen hirnahdus; se on luultavimmin Heiska, joka pomppaa ylös pienimmänkin rapsahduksen kuuluessa. Tammaamme ei haittaa aikaisin herääminen, jos se vain saa ruokansa. Se on kiltti hoitaa, mutta sille pitää muistaa laittaa riimu päähän ja naru oven eteen varmistukseksi, jos oven jättää rakoselleen. Heiskalla on vahva kaula jolla se saa työnnettyä vahvemmankin oven auki. Se saa turpansa helposti oven väliin ja saa näppärästi työnnettyä oven uudestaan auki. Se osaa myös näppäränä tyttönä avata lukituksia. Tarhan portit ovat helppo nakki hänelle! Siksipä riimunnaru pitääkin sitoa varmistamaan portin kestävyyttä jos tamman jättää pitemmäksi ajaksi yksinään.

Tarhassa Heiska riehuu täydellä teholla villiten muutkin varsat. Se juoksee tarhassa villisti hirnuen ja syö välillä jotta jaksaa taas pomppia ;) Tarhasta haku ei olekaan kovin helppoa. Heiska pitää ihmisten pakenemisesta, ja juoksuttaa usein hakijaa tarhassa jonkin aikaa. Kuitenkin on keino, jolla sen saa kiinni: makupala. Heiska kyllä haistaa namin ja tulee usein vauhdikasta ravia hoitajansa luo, jolloin se on helppo saada kiinni. Makupalaa ei ole edes pakko antaa (eikä se ole suositeltavaakaan), vaan saatuaan Heiskan kiinni, voi säästää makupalan tuleville kerroille. 
Talutettaessa Heiska on rauhallinen ja kuuliainen, vaikka haluaisikin olla mieluummin vapaana ;) Se kulkee hienosti taluttajan kyljen vieressä ja katselee ympärilleen. Harvemmin siltä tulee säikyttyä, tamma on luottavainen luonne. Se nostelee jalkojaan korkealle varsinkin lumessa, jossa se tykkää peuhata.

Lastatessa Heiskaa kannattaa hankkia apuvoimia liinojen kanssa tekemään kujaa tammalle. Kyllähän se mahaansa seuraa ja kuljetusautoon tulee mutta vain jos siellä on paljon ruokaa tai oma kaveri mukana. Kuljetuksen aikana ollaan ihan nätistä mutta autosta ulos pompataan ja vauhdilla. Pitkä liina on hyvä tässä tilanteessa. Kuljetuskuntoon laitettaessa Heiska haluaa pyöriä ympäri ja ympäri tai aukoa solmuja. Yleensä varmin tapa on pyytää jotakuta kokenutta henkilöä pitämään tammaa kiinni ja antamaan aika ajoin porkkanoita. Varsinkin pinteleiden laittaminen on vaikeaa puuhaa. Siksi olemmekin kuljetukseen siirtymässä toppasuojiin, jotka saa nopeasti jalkaan ja pois :)

Heiskaa on alettu jo
ratsastaa; sillä on puhtaat kolme askellajia ja lennokkaat liikkeet. Käynti on reipasta mutta helppoa istua. Heiska on erittäin reipas käynnätessään ja kuuntelee helposti apuja. Sen saa hienosti peräänantoon tekemällä ympyrät ja kulmat huolellisesti tukien ulko-ohjalla. Ravi on hieman lyhyttä ja pompottavaa, mutta satulassa pysyy hyvin ilman liimaakin. Ravissa Heiska saattaa joskus juntturoida ja pysähdellä varsinkin käännöksissä. Silloin kunnon ääniavut ja pieni muistutus pohkeella saavat sen taas yleensä eteenpäin. Laukka on rytmikästä ja pyöreää ja helppoa istua. Vaikka joskus Heiska intoutuukin laukkaamaan nopeammassa tahdissa, on se vain hyvä, sillä se pysyy jopa isojen hevosten perässä. Askeleiden pidentäminen onnistuu helposti vain käynnissä, sillä Heiskalla on haflingereille tyypilliset lyhyet jalat ja lyhyt runko. Ravi saattaakin vaihtua laukaksi, jos tammalle ei tee puolipidätteitä. Laukassa yleensä vain tahti vaihtuu, nopeus pysyy samana. Toisinaan maastossa kärjessä ratsastettaessa (kun tulee sopivia kelejä) tamman saa intoutumaan pidempään laukkaan, mutta tämä onnistuu vain jos edessä on pitkä suora ja ohjilla voi kunnolla myödätä.

Väistöt
ovat Heiskalle vaikeita sillä sen runkoon sen muotoinen, ettei täydellisiä väistöjä usein synny. Heiska yrittää puskea uralle jos mahdollista, joten kouluraippa on  hyvä apuväline tässä tilanteessa. Takaosaa pitää aluksi siirtää ronskimmin sivulle esim. sulkutaivutuksessa ja vasta sitten suoristaa sopivaksi. Hiljaa hyvä tulee. Siirtymisissä Heiska on parhaimmillaan, varsinkin käynti-laukka-siirtymiset menevät kuin vettä valaen. Peräänantoon Heiskan saa varsinkin käynnissä suhteellisen vaivattomasti, laukassa se on jo miltei mahdottomuus sillä silloin tammalla on vauhti päällä. Radan tiet ovat tällä hevosella ratsastettuina täsmällisiä, mutta joskus hieman epäpuhtaita. Esim. pituushalkaisijalla Heiska saattaa kiemurrella hitaassa vauhdissa, mutta kunnon eteenajo korjaa tilanteen kiitettävästi. Tosin kouluohjelman alussa ei parane kiihdytellä ohi tervehdyksen ;)

Esteitä Heiskalla on kokeiltu vain hieman, mutta silloin se onkin leiskautellut kunnon pomppuja! Johtuen lyhyestä rungosta ja kaulasta Heiska ei pysty venyttämään itseään niin hyvin kuin iso puoliverinen, joten hypyt jäävät yleensä ylöspäin suuntautuviksi. Pystyesteet menevät keveästi jo yli 80cm, mutta oksereita pitää vielä hioa puhumattakaan trippeleistä ja muureista. Erikoisesteistä kuten portista Heiska ei välitä tuon taivaallista vaan menee suoraan ja yli. Vauhtiakin piisaa. Apupuomillehan pitäisi periaatteessa lähestyä ravissa, mutta jos väli on riittävän pitkä isoille hevosille, ei haittaa vaikka Heiska nostaisikin laukan estesuoralla. Tammalla oikeastaan pitääkin käyttää vielä apupuomia, sillä se ei osaa aina hypätä oikeasta kohdasta pituusesteille, vaan yrittää ylittää niitä kuin pystyjä eli korkealta lyhyesti. Heiskaa pitää ajaa kunnolla eteen pituusesteille, jotta se saisi tarvittavan vauhdin ja ponnistuskohdan jos apupuomia ei ole. Pystyesteet menevät ilmavasti yli kun Heiska pomppii esteelle ja tekee hieman isomman nelijalka-pompun esteen yli. Sen hyppytyyliä on sekä hauska katsella ja tarkkailla selästä, sillä se eroaa täysin muiden hevosien hypyistä. Ohjilla kannattaa myödätä hypyn aikana hyvin, ettei Heiska opi vetämään päätään ylös, joka vaikeuttaisi huomattavasti esteratsastusta. Vesiesteitä emme ole vielä päässeet harjoittelemaan, sillä maastot ovat jäisiä eikä meillä ole "vesipatjaa" jonka voisi helposti täyttää. Heiskalla kannattaa ratsastaa pitkävälisiä kavaletteja, jotka parantavat sen poljentaa ja pidentävät askelta. Varsinkin ravissa juoksuttaen ympyrällä ne tehoavat hyvin! Esteet menevät sutjakasti ja keveästi pienellä hionnalla. Tästä tammasta kasvaa varmasti hieno hevonen.

Kärryajoakin on ajateltu opettaa, sillä kouluradalle ravi ja laukka ovat hieman kehnohkoja ja esteissä pituusesteet tuottavat yhä hieman ongelmia ja radoista tulisi hieman hitaita. Kyllähän tätä hevosta voi muuten käyttää melkein mihin tahansa, mutta katsotaan ja viisastutaan. Ajanmyötä selviää monen monta kiinnostavaa tulevaisuudensuuntaa.
Ennätyksiä: Ko: HeB, Re: 90cm, Me: 85cm, Irtona: 100cm

Muuta: Heiskaa käytetään siitoksessa ja kisoissa. Saapui tallillemme 25.3.2002, vaikka sivut valmistui vasta 28 päivä... :) 2.11.2002 Heiska sai uudet kuvat :)

exOmistaja: Karkki K.
Kasvattaja: Karkki//Talli Smock Honey's Sunday

Ruokinta:

2-1-2
2 siivua heinää
2 (k + m)

Liikunta


Ma: Vapaata
Ti: Talutus-harjoituksia
Ke: Juoksutusta 15min, muuten vapaata
To: Vapaata
Pe: Irtohypytystä 15min, koulua ½h
La: Koulua 1h
Su: Kevyttä lihasharjoittelua

Varusteita


 ¬Nahkapäitset sekä nylon-riimu (punainen)
¬Tummansininen nylon-riimunnaru
¬Sinisiä ja violetteja harjoja, kaviokoukku
¬Musta koulusatula, tummanvihreä huopa
¬Englantilaiset suitset, kuminen nivelkuolain ja kanget
¬Tummanvihreät pintelit, 4kpl
¬Kuljetusuojat
¬Hikiloimi, talliloimi, sadeloimi

Kisat ja tulokset

(*= varsakuvilla) Sijoittuminen alleviivattu, palkinnot paksunnettu
15.5.2002 -
Burlywoods, LKV1, KUMA (tuom. Tiia I.) *
16.6.'02 Hepohullun Unelmatallilla, LKV1 (1/7) KUMA (tuom. Anu) *
1.10.'02 YT Vanilla Sky, LKV2 (2/9) KUMA (tuom. Anu) *
?.?.'02 Lagoons Myyntitallilla, HeB, 7/17, 10€
NJ-näyttelyt S ja R tallilla, 5/5 (tuom. Marjo)
*
Vaahterassa 2.10.2002, tuom. Riikka 11/11 "aika laihassa kunnossa, tosin pienenä ei haittaa", *
Goujon Elevessä KRJ; luokka HeC 3. [3/25]
Koivun kajo KRJ; luokka HeC 3. [3/32]

Kilpatalli Neilikassa harjoituskisat;
esteluokissa 80cm 12/23, 110cm 25/27
Savukosken kartanossa, lk 50-60cm, 22/30
Oriasema Orionissa, HeB, 15/35
Stonemouth KERJ, ko heC/me 80cm/re 90cm, 3. [3/22] 7/10/4 = 16/13/19 = 48 (5rp.)

2 LKV1, 1 LKV2, 3 Kuma

 

Jälkeläiset

Astutettu Magic Windilla 12.3.2003, varsa varattu Riesalle

Arvosteluja:

"Rakenne: Heiskan rakenne on hyvä hieman pulska (xD), mutta seisoo suorassa. Heiskan jalat ovat lyhyehköt ja tanakat, ainakin etusivun kuvaa katsahtaen, mutta kesäkuvissa se näyttää laihemmalta ja jalatkin ovat kivat.
Se näyttää kuvissa aina pirteältä, jokseenkin pulskealta.
Sivut: En saanut taustaa näkymään, onko selaimen vika, vai etkö ole taustaa laittanut? Muuten hyvät, linkkien teksti otsikon alla aika pientä, muuten hyvä. Sivut ovat aika pitkät ja luonne vie melkein koko sivun, voisit vaikka laittaa sille oman sivun...=)
Jälkeläisiä Heiskalla ei ollut, mutta eiköhän niitäkin tule...=)
Yleisilme: Sivujen yleisilme on hieno, jokseenkin tylsistyttävä. Hyvin olet saanut noi linkit mahtumaan, luonne on todella pitkä.
Kuvia olet etsinyt oikein olan takaa, mutta parempi sekin, kuin ei mikään.
Sanoisin noista linkeistä, onko ne muuten noin paksuja, vai oletko paksuntanut niitä?
Hyvät sivut muuten, aikaansakin rauhalliset."
by: Rixsu Böö, 22.11.2002

"((Jokin tausta sivulle olisi mukava? Tuo valkoinen vahan tylsa.)) Kuvista en heti tunnistanut rotua, naytti kamalan pienelta ja kun on talvikarva niin ei heti iskenyt tajuntaan etta sehan on sopo haffu :) Sukupuolileima on kunnossa. Sukua loytyy edes vahan. Luonnetta on todella paljon, sita voisi vahan katkoa tai jaksotella paremmin. Vaihtaa ehka fontin, niin sen jaksaisi paremmin lukea? Hyvin on kisoissakin kayty ja kaikenlaista tarpeellista tietoa sivulla :)"
by: mirzu, 23.11.2002