► INDEX     ► TALLI     ► HEVOSET     ► TOIMINTA     ► MUUTA             vieraskirja     @
Kuvagalleria


© HW Farm
Kuvat aukeavat klikkaamalla uuteen ikkunaan.

  Mock Maya Wave

virtuaalihevonen
Nimi: Mock Maya Wave
Kutsutaan: Maya
Rotu: Belgialanen puoliverinen, BWP
Rekisterinumero: VH-45958

Väri: tummanruunikko
Painotus: yleispainotus

Merkit: tähti, sukat otj, vtj & oej
Sukupuoli: tamma
Säkäkorkeus: 165 cm

Syntynyt: 05.09.2007 /
Koulutustaso:
    Ko: Prix St. Georges
    Re: 130 cm
    Me: 120 cm
Jälkeläisiä 1 kpl

Kasvattaja: Mock Stables, Belgia (evm)
Omistaja: Chu / Coleyard Sporhorses
Kotitalli: Coleyard Sporthorses
Elegantti ja oman arvonsa tunteva Maya on hyvin ihmiskeskeinen tamma, vaikka tottahan toki se kaipaa ympärilleen myös hevosseuraa. Maya on ihmisiä kohtaan hyvin omistushaluinen ja vaatii ympärilleen mielellään paljon hyvin erilaisia ihmisiä. Mikäli tammaa käsittelisi vain yksi ihminen, siitä saattaisi hyvinkin tulla muita ihmisiä kohtaan varautuvainen ja pidättäytyväinen hevonen. Mayasta saa myös helposti yhdestä ihmisestä "riippuvaisen" hevosen, vaikka tamma ei välttämättä arkikäyttäytymisessään riippuvuuttaan kovin edullisella tavalla ilmentäisi. Se kuitenkin ahdistuu, jos ei näe "ihmisystäväänsä" jokuseen päivään ja käy levottomaksi, vaikka muuten saattaisi olla samaa ihmistä kohtaan vaikeahko käsitellä. Mayalla on kaksi keinoa rentoutua. Se pitää sekä ruoasta, että liikunnasta. Ratsastettaessa se on rempseä ja reipas ja syödessään ahne, mutta rauhallinen. Muina aikoina Maya tuppaa olemaan hieman "kuuma" hevonen ja sen käyttäytymisessä on selvästi näkyvillä yleinen levottomuus. Se steppailee päämäärättömästi edestakaisin ja viuhtoo häntäänsä vähän väliä (vaikka kärpäset ym. ötökät eivät sitä kiusaisikaan juuri sillä hetkellä).

Ulkona laitumella ja tarhassa Maya pitää siitä, että sillä on seuraa. Se ei vaadi ympärilleen suurta hevoslaumaa, vaan viihtyy paremmin pienessä, mutta kiinteämmin yhdessä toimivassa laumassa. Ei ole mikään harvinainen näky nähdä Mayaa ja muutamaa muuta tammaa liikehtimässä laitumella täsmälleen samalla tavoin ja lähestulkoon samanaikaisesti. Pieni ydinryhmä saa Mayan turvallisuudentunnetta nousemaan ylös ja jättää rauhattomuutta ja hätäisyyttä taka-alalle. Maya on laitumella aktiivinen hevonen, se liikkuu mielellään ja koko ajan. Se syö kesäisin myös taukoamatta, mutta siten, että se näykkäisee tukun ruohoa suuhunsa ja lähtee sitten käppäilemään eteenpäin näykäten seuraavan tukun kun edellinen on syöty liikkuen lähes koko ajan. Maya ei jostain syystä tunnu viihtyvän katoksissa sateellakaan, vaan se nauttii luonnonhelmassa olemisesta.

Tallissa Maya pyörii jonkun verran, mutta ei sen enempää, kuin muutkaan hevoset noin yleisesti ottaen. Nukkumaan se ei yleensä rauhoitu samaan aikaan, kuin toiset, vaan se jää hereille vielä puuhailemaan jotain itsekseen. Maya tosin torkkuu useampaan otteeseen päivällä, varsinkin jos tallikäytävällä ei ole kamalasti liikettä. Ruoka-aikoina Maya on minä-heti-ensin hevonen, kuten monet muutkin hevoset. Se haluaisi saada ruokansa ehdottomasti ensimmäisenä, ja jos ei saa, niin siitähän se sitten vasta mekkala syntyy. Maya potkii jonkun verran seiniä, mutta ei toistaiseksi ole kamalasti onnistunut paikkoja hajottelemaan.

Hoitaessa Maya on haastava. Jotkut toimenpiteet sujuvat siltä kuin tanssi, mutta osa tuppaa aiheuttamaan hoitajalle hyvinkin ennenaikaisia harmaita hiuksia. Maya on siinä mielessä tyypillinen hevonen, että esimerkiksi satulavyötä kiristettäessä se saattaa hyvinkin uhkaista näykkäisevänsä (harvemmin se sitä oikeasti tekee) ja takajalkoja nostettaessa se ikään kuin liimaa ne visusti maan kamaraan. Mayan karsinan kuivikkeiden laitto on myös haastavaa. Tamma tykkää selvästi hiukan tavallista paksummasta, reunoille kasatusta kuivikekerroksesta, mutta toisaalta liian paksu ei sille käy! Kuivikekasan väärä muoto tai määrä saa tamman pyörimään ja hyörimään, sekä polkemaan kuivikkeita taukoamatta. Hoitajan onkin siis kiinnitettävä tähän asiaan tavallista enemmän huomiota. Harjatessa Maya uppoutuu välillä oikein tosissaan nauttimaan toimenpiteestä, se tykkää kovista harjoista, eikä ole ollenkaan niin herkkänahkainen, kuin voisi luulla.

Ratsastettaessa Mayan todelliset taidot ja lahjakkuus, sekä muutkin sen parhaimmat puolet pääsevät oikein tosissaan esille. Tamma on ehdottoman hyvä kouluratsu, mutta hyppää esteitäkin ainakin melkein yhtä moitteettomasti. Maya ei ole liian herkkä, mutta ei myöskään mikään tukkisuu. Se toimii melko pienillä pohjeavuilla - itseasiassa välillä voisi luulla, että Mayan ohjaamiseen ei tarvitsisi apuja ollenkaan, tamma kun kulkee parhaimmillaan kuin ajatus. Sen liikkeet ovat pehmoisia ja helppoja istua ja se sopii kaikenlaisille tasokkaille ratsastajille. Aivan alkeisjuttuja harjoitellessa tamman saa helposti tylsistymään.

Koulua ratsastettaessa tulee ottaa huomioon, että Maya tykkäisi paljon mieluummin tehdä taivutukset vasemmassa kierroksessa, kuin oikeassa. Siksi siltä kannattaa vaatia paljon töitä myös oikeassa kierroksessa, ettei merkittävempiä puolieroja syntyisi. Tamman kanssa on myös suhteellisen tarpeellista treenata paljon sitä ihan perus moskaa, mikä ei kiinnosta ketään, mutta mikä kehittää hevosen tasapainoa ja ratsukon yhteistyötä. Koulua ratsastettaessa kaikenlaiset puomiviritelmät ovat omiaan tuomaan myös uusia ulottuvuuksia työskentelyyn ja nostamaan askelta entistä paremmin ylös. Joskus lienee myös syytä muistuttaa Mayalle, että askeleen pitää suuntautua myös eteen, ei pelkästään ylös.

Esteillä Maya on yleensä innokas kaveri - joskus jopa liian. Sillä on taitoa ja kapasiteettia vaikka muille jakaa, ratsastajan tehtävänä on kuitenkin saada se rauhoittumaan ja kuuntelemaan sekä itseään, että ratsastajaa. Esteillä tärkein päämäärä on saada Maya nostamaan kunnolla takajalkansa, muuten sen tekniikka on melko lyömätön. Se hyppää melko läheltä estettä, mutta hyvän ratsastajan avulla se pääsee kunnolla yli. Maastoesteet ovat esimerkki vaihtelevasta esteratsastuksesta Mayan kanssa - niissäkin tamma on poikkeuksellisen lahjakas. Se on siinä mielessä kätevä hevonen, ettei se turhia säiky ja hyppää esteen kuin esteen - oli sen takana sitten vettä tai oli itse este vaikka kirkkaan pinkin ja säihkyvän keltaisen sekoitelma.

Maastoilua suositellaan Mayan kanssa, kun haluaa korostaa entistä enemmän tamman rentoutumista. Se tuntuu välillä nauttivan maisemista jopa enemmän kuin ratsastajansa. Maya on melko maastovarma ja toimii hyvin autojenkin lähettyvillä, mikäli nämä eivät kaahaile ohi.

© Bearing - kiitos!  Sukupuu...

Mock Maya Wave
belgianpuoliverinen
Isä: Herviven Wave
belgianpuoliverinen evm
Ii: Goys Yapful
belgianpuoliverinen evm
Ie: Dillie
belgianpuoliverinen evm
Emä: FS Verval
belgianpuoliverinen evm
Ei: Rocketcotton uy6
belgianpuoliverinen evm
Ee: Af Fendie
belgianpuoliverinen evm


...& jälkeläiset

Yhteensä 1 kpl, yksi orivarsa.

  - vuonna 2008 syntynyt ori Rockery v. Cole, varsan isä BWP-o. DW's Gulliver

  Kisamenestys

Vain sijoitukset.

20.07.2008 - Wequire Quiamo - KRJ kouluratsastus - he C - 5/184
20.07.2008 - Wequire Quiamo - KRJ kouluratsastus - he B - 5/230
22.07.2008 - Främsta Linjen - KRJ kouluratsastus - he C - 1/30
22.07.2008 - Främsta Linjen - KRJ kouluratsastus - he B - 3/30
30.07.2008 - Fiktio - KRJ kouluratsastus - he C - 3/243
30.07.2008 - seura SUO - KRJ kouluratsastus - he C - 6/60
10.08.2008 - Suburban - KRJ kouluratsastus - va B - 3/32
30.07.2008 - seura SUO - KRJ kouluratsastus - kns - 4/60
09.08.2008 - Coleyard Sporthorses - KRJ kouluratsastus - va B - 1/23
17.10.2008 - Myste - KRJ kouluratsastus - helppo C - 3/45

21.07.2008 - Coleyard Sporthorses - ERJ esteratsastus - 80 cm - 2/60
30.07.2008 - seura SUO - ERJ esteratsastus - 70 cm - 6/60
29.07.2008 - Zurück - ERJ esteratsastus - 100 cm - 2/54
26.07.2008 - Satulinna - ERJ esteratsastus - 70 cm - 2/97
30.07.2008 - seura SUO - ERJ esteratsastus - 70 cm - 6/60
28.07.2008 - Kingsvalley - ERJ esteratsastus - 100 cm - 4/23
08.08.2008 - Sunday's - ERJ esteratsastus - 60 cm - 2/47
07.08.2008 - Sunday's - ERJ esteratsastus - 80 cm - 4/19
12.08.2008 - Silvery - ERJ esteratsastus - 70 cm - 2/7
18.08.2008 - Bless - ERJ estearsastus - 60-70 cm - 5/38
20.08.2008 - Sunday's - ERJ esteratsastus - 60 cm - 1/18

26.07.2008 - Pelihelvetti - villi esteratsastus - 110 cm - 5/40
25.07.2008 - Pelihelvetti - villi kouluratsastus - va B - 5/53
  Hoito & Ruokinta

Tarhataan yksin tarhaan 9.
Sateella punainen sadeloimi, jos alle -7 ruskea fleeceloimi päälle. -10 Asteella ruskea toppaloimi. Kylmemmällä ei ulos.

Ratsastukseen:
Yleissatula, beige neliöhuopa sekä meksikolaiset suitset nivelkuolaimilla. Estetreeneihin ja -kilpailuihin rengasmartingaalit. Koulutreeneihin valkoiset pintelit.

Tarhaan mennessä ja kiinni sidottaessa päähän ruskea nylonriimu, tarhaan talutetaan ruskean ketjuriimunnarun kanssa. Pidemmillä matkoilla talutus aina suitsista.

Illalla linimenttiä jalkoihin + tallipintelit.

Harjapakissa:
juuriharja
piikkisuka
kumisuka
pölyharja
pääharja
kaviokoukku
2 kpl pesusieniä
pehmeä harja

Ruokinta:
Aamuin-illoin n. 2 sylillistä heinää, 2½l kaura-rypsiöljy-prix-puuroa.© CHU & ULKOASUN KUVAT © BAGONIEBOS - KOPIOINTI KIELLETTY.
COLEYARD ON VIRTUAALITALLI / COLEYARD IS A SIM-GAME STABLE.